Waarom starten zoveel mensen nu een podcast? Wat is de audiorevolutie en hoe doe je eraan mee? Podcast is dé nieuwe manier om jouw boodschap over te brengen: beschikbaar wanneer jij wil, authentiek, makkelijk te maken en je kunt snel de diepte in. Een podcast geeft je autoriteit. De tien podcasttrends op een rij.
We zitten midden in een audiorevolutie. Het wordt steeds normaler om tegen apparaten te praten, jonge kinderen zijn het helemaal gewend en worden al de voice-generatie genoemd. In de winter van 2021 heeft Clubhouse audio op de kaart gezet. Tijdens de lockdowns werkte dit interactieve live-medium juist goed. Daarna stortte het in. Logisch, je wil weer zelf bepalen wanneer je iets wil luisteren. Podcasts bieden die mogelijkheid.
In deze tijd van multitasken houden mensen van audio. Het is simpel te luisteren in de auto of tijdens lichamelijk werk. Zeker in een tijd waarin mensen het maximale uit hun tijd willen halen, zijn podcasts ideaal.
Podcast-makers zien dit ook wel als één van de belangrijkste tools. Waar je in reguliere nieuwsmedia vaak maar kort de ruimte hebt om je verhaal te vertellen, heb je in een podcast alle ruimte. Het is dé plek waar diepgang in een verhaal mogelijk is.
De populariteit van podcast heeft ook te maken met de toegankelijkheid van de mensen die het presenteren. Het is vaak veel persoonlijker en dus gaan luisteraars echt een verbinding aan met de makers. Ze betalen ervoor of dragen onderwerpen aan. Podcastmakers hebben soms een heuse fanbase.
Bedrijven die een informatieve podcast maken, stralen autoriteit uit. Ze laten hun experts aan het woord en tonen daarmee hun deskundigheid. Door hen in een podcast uitgebreid het woord te geven, laten ze zien dat zij dé experts zijn op dit vakgebied.
Podcast is een persoonlijk medium waarin de makers niet in een keurslijf zitten. Ze zijn meer zichzelf en komen authentieker over. Ze gedragen zich vaak als vrienden van de luisteraar. Hierdoor komt het losser over dan bij de radio, waar vaak een strak format geldt. De doelgroep luistert ook actiever, omdat ze bewust voor de podcast kiezen.
Met een podcast kun je simpel je eigen achterban informeren. De Nederlandse Wetenschappelijke Vereniging van Tandartsen maakt bijvoorbeeld samen met Zakelijk in Beeld een podcast om de leden te informeren over de ontwikkelingen op het gebied van tandheelkunde.
Na Generatie Z (de huidige tieners) krijgen we de voicegenaratie. Waar volwassenen soms nog onwennig zijn met Siri of Google Home (omdat het nog net niet goed genoeg werkt) zullen toekomstige generaties het heel normaal vinden tegen apparaten te praten. Katie Macmahon legt Harmke uit hoe dit eruit gaat zien.
Wat heb je nodig voor een podcast? Het goede nieuws: niet veel! Dat maakt de podcast populair, want je hebt geen dure apparatuur nodig. Het kan gewoon met jouw iPhone of een andere telefoon! Wel is het verstandig een externe microfoon te gebruiken. Je leert er alles over in de training podcast maken.
Een grote audiotrend is het maken van korte podcasts, die tussen de tien en vijfentwintig minuten duren. Een mooie lengte, omdat mensen die gemakkelijk tussendoor kunnen beluisteren.
Je kunt dus langere gesprekken kwijt in podcasts, waarbij de doelgroep minder snel afhaakt, dan bij geschreven tekst. Zeker na een lange werkdag is luisteren fijner dan lezen. Ook in de file is podcast luisteren om die reden populair.
Juist nu is het een goed idee om met je podcast te starten: steeds meer mensen gaan naar podcasts luisteren en er is nog weinig concurrentie. Lijkt een podcast jou wel wat, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Zakelijk in Beeld heeft een lijstje gemaakt met de verschillende soorten podcasts. Ook hebben wij een stappenplan voor jou gemaakt en is het mogelijk om een laagdrempelige cursus podcast maken te volgen voor niet-mediamakers. Onder professionele begeleiding leer je desnoods het snelste!