Welke soorten podcasts zijn er?

Ben je op zoek naar inspiratie of een vorm voor je podcast? Wij hebben de tien meest voorkomende soorten podcasts op een rijtje gezet. Wil je een podcast maken, maar weet je niet waarover? Of zoek je nog een vorm voor je podcast? Zo kun je het dichtbij jezelf houden of juist de expertise van je organisatie delen met klanten of collega’s.


De 10 meest voorkomende soorten podcasts

1. Interview met een deskundige

Een interview met een deskundige over een specifiek onderwerp uit de interessesfeer van de presentator. Een leuke combinatie: spreekt de presentator je aan, dan is de kans groot dat je dezelfde interesses deelt. De onderwerpen in deze podcasts zul je dus vaker interessant vinden.

2. Persoonlijke podcast

Een persoonlijke podcast gaat over de eigen kijk op de wereld van de maker. Vaak zijn het vrienden die met elkaar in gesprek zijn. Spreekt de personality van de maker je aan, dan kun je hun manier van vertellen ook waarderen, zoals natuurlijk de Buitenwesten Podcast van onze eigen Bart, maar ook deze soorten podcasts:

3. Doelgroep podcast

Steeds meer bedrijven en organisaties ontdekken nu dat de podcast handig is om snel je achterban te informeren. Goed voorbeeld is de Nederlandse Wetenschappelijke Tandartsvereniging waarvoor Zakelijk in Beeld de podcast opneemt. Doelgroep: de eigen leden, tandartsen dus.

Ook Rijksmuseum Twenthe volgt onze training Podcast maken om zelf de kennis die het museum in huis heeft, te kunnen delen met het publiek.

4. De verhalende podcast

Het is de populairste soort van dit moment: de verhalende podcast. Je hebt ze in fictie (verzonnen) en non-fictie (waargebeurd). Het wordt echt spannend vertelt met bijpassende geluiden. Je droomt weg en gaat helemaal op in het verhaal. Ontspannend vinden veel mensen, alhoewel de onderwerpen vaak best gruwelijk zijn…

5. Kennis podcast

Er zijn ook soorten podcasts waar je van kan leren. Bijvoorbeeld een deskundige/expert die kennis deelt. Dat kan variëren van een hoogleraar die een soort audio-college geeft, tot een huisarts, advocaat of econoom. Dit werkt goed, omdat de spreker vaak iemand is met autoriteit en mensen graag van deze deskundigen willen leren.

6. Journalistieke podcast

Deze podcastvorm kan over veel verschillende onderwerpen gaan. Het heeft een duidelijk doel: eerlijke, betrouwbare informatie delen met de luisteraar. Hiervoor heeft de podcastmaker goed onderzoek gedaan, waarbij de informatie uit meerdere (betrouwbare) bronnen komt. 

7. Niche podcast

Het woord niche wordt veel gebruikt in marketing. Een niche is een specifieke tak waar jij je op richt en dit kan van alles zijn. Door te kiezen, bereik je geen grote maar wel een hele gemotiveerde groep luisteraars. Dat kan over tech gaan, maar dit geldt eigenlijk ook voor de tandarts-podcast.

8. Terugblik of analyse

Deze podcastsoort wordt veel gebruikt in de politiek en sport. Journalisten blikken vaak vrijdags terug op gebeurtenissen van die week. De hele week doen deze journalisten kort verslag van de feiten, maar in de podcast is er veel meer ruimte voor analsyes, opinievorming, persoonlijke ervaringen en meningen.

9. Radio podcast

Het grote voordeel van de podcast ten opzichte van de radio: luisteren wanneer het jou uitkomt. Of soms val je in interessant live gesprek op de radio en wil je dat later terug luisteren. Steeds meer radioprogramma’s brengen hun programma dan ook uit als podcast.

10. Nieuws-podcasts

In deze podcastsoort wordt het nieuws in een paar minuten besproken. Zo’n soort podcast wordt vaak tussen de muziek door geluisterd. Zo plaatst Spotify ze geregeld in de Daily’s van hun gebruikers – dat zijn playlists door Spotify samengesteld met muziek waar jij graag naar luistert én een podcast.

Waarom juist nu beginnen met podcast?

Ben jij helemaal overtuigd over podcasten en heb jij na deze blog al een keuze gemaakt tussen de soorten podcasts? Juist nu liggen er veel kansen op het gebied van podcast. Steeds meer mensen gaan podcasts beluisteren, maar het aanbod blijft laag. Een snelle groei is dus mogelijk. Het voordeel van podcasten is dat je er lange gesprekken in kwijt kunt en hierdoor ook snel de diepte in kunt gaan. Je kunt snel en makkelijk je doelgroep bereiken, maar het is bijvoorbeeld ook goed voor het vergroten van je aantal websitebezoekers. Dure apparatuur is ook niet nodig, het kan gewoon met je smartphone!

We zitten daarnaast ook midden in een audiorevolutie. Het wordt steeds normaler om tegen apparaten te praten, jonge kinderen zijn het helemaal gewend en worden al de voice-generatie genoemd. In de winter van 2021 heeft Clubhouse audio op de kaart gezet. Tijdens de lockdowns werkte dit interactieve live-medium juist goed. Daarna stortte het in. Logisch, je wil weer zelf bepalen wanneer je iets wil luisteren. Podcasts bieden die mogelijkheid.

Leren welke soorten podcasts bij jou passen?

Lijkt een podcast jou wel wat, maar heb je geen idee hoe je moet beginnen? Of ben je nog op zoek naar de juiste vorm voor jouw podcast? Wij hebben een stappenplan voor jou gemaakt en het is mogelijk om een laagdrempelige cursus podcast maken te volgen voor niet-mediamakers. Je leert in 1 dag stap voor stap professioneel een Podcast met je smartphone opnemen. Je krijgt de basistips waardoor de kwaliteit van de Podcast direct een heel stuk omhoog gaat.

Interesse? Neem contact met ons op