Stappenplan zelf podcast maken

Met het stappenplan zelf podcast maken kun je direct aan de slag. Veel mensen starten nu hun eigen podcast. Niet zo gek: het is dé audiotrend van dit moment. Wil jij makkelijk en professioneel een podcast maken? Volg dan dit stappenplan met tips over podcast-microfoons, podcast-apps en podcast-editing-software.


Stappenplan maak je eigen podcast

1 – Bepaal je doelgroep

Voor wie maak jij je podcast? Klanten of collega’s? Dat maakt nogal uit voor de informatie die je gaat delen. Door eerst je doelgroep te bepalen, kun je daarna makkelijker onderwerpen vinden. Wat weet jouw doelgroep bijvoorbeeld al en is dus overbodig om te zeggen? Wil jij jargon gebruiken of het juist laagdrempelig houden? Kortom: de voorkennis van je doelgroep is leidend voor het bepalen van de inhoudelijke lijn van je gesprek.

2 – Kies een soort podcast

Er zijn diverse soorten podcasts. De vraag is hoe jij jouw boodschap in een podcast wil overbrengen. Wil jij een interview houden met een deskudnige of juist zelf alles vertellen in een verhalende vorm? Of ga je juist op onderzoek uit of hou je het dicht bij jezelf en wordt het een persoonlijke podcast waarmee de luistraar zich kan identificeren. In dit blog lees je meer over soorten podcasts.

3 – Interview podcast voorbereiden

Voor een podcast voer je vooral een gesprek, maar het is wel handig vooraf een aantal vragen voor te bereiden in interview-vorm of voor jezelf een aantal punten op papier te zetten die je wil bespreken. Hoe je beter kan interviewen en een gesprek op gang kan houden kun je leren bij de training Podcast maken van Zakelijk in Beeld.

4 – Kies de juiste podcast apparatuur

Het zou natuurlijk zonde zijn als je niet goed verstaanbaar bent of veel ruis op de achtergrond hebt. Toch heb je tegenwoordig niet zoveel nodig voor het maken van een podcast: het kan gewoon met je smartphone of laptop. Zorg hierbij wel dat je in een stille ruimte zit en een externe microfoon gebruikt voor goede geluidskwaliteit. Ook Röde heeft goed podcastmicrofoons die je online overal kan kopen.

5 – Start de opname

Na de voorbereidingen kun je dan echt beginnen met het opnemen van de podcast. Dit kan gewoon met de audio-app op jouw telefoon. Bij iPhone is dit bijvoorbeeld de app Dictafoon en bij Samsung Voice Recorder. Zorg tijdens het opnemen voor een duidelijk begin en eind.

6 – Nabewerking

Met verschillende apps kun jij de nabewerking doen. Hierbij kun je denken aan foutjes uit de audio-opname halen, maar bijvoorbeeld ook geluiden of speciale effecten toevoegen. Door professionals wordt Audition veel gebruikt, maar dat is een betaalde app. Een goed en gratis alternatief is bijvoorbeeld Audacity

7 – Publiceren

Wanneer jij trots bent op jouw podcast, wil jij deze natuurlijk delen met jouw doelgroep. En zelfs dit hoeft niet zo moeilijk te zijn. Dit kun je via verschillende apps doen, met Spotify als de bekendste.

8 – Bekend maken

Wanneer je podcast dan echt klaar is en online staat, is het natuurlijk leuk om deze te delen met jouw doelgroep. Denk is aan de kanalen die jij nu al gebruikt om jouw doelgroep te bereiken. Of wil jij juist helemaal beginnen en een nieuw kanaal maken?

Een cursus podcast maken?

Zakelijk in Beeld biedt cursussen podcast maken aan voor niet-mediamakers. Zo leer je waar je podcast voor in kunt zetten, hoe je een goed verhaal bedenkt en wat de valkuilen zijn. Je krijgt uitleg over interviewtechnieken, maakt zelf opnames en bewerkt deze vervolgens tot een echte podcast.

De trainingen die wij geven zijn dus praktijkgericht: aan het eind van de training heb jij je eigen Podcast gemaakt.

Ook leren? Neem contact met ons op