Filmen met je smartphone tips


Als je wilt gaan filmen met je smartphone is het handig onderstaande videotips te volgen. Een soort handout voor oud-cursisten en een mooi startpunt voor mensen die onze training in de toekomst willen volgen. In onze cursus filmen met je smartphone krijg je deze informatie ook in een mooi vormgegeven magazine mee naar huis.We delen de tips op in vijf blokken:

 • 1 – Storytelling
 • 2 – Techniek en gadgets
 • 3 – Video montage
 • 4 – Handige apps om te filmen
 • 5 – Social media video

1 – Hoe gebruik ik storytelling in video?

Veel video’s zijn saai om naar te kijken. Dat heeft meestal te maken met gebrekkige voorbereiding. Als je geen professionele journalist, cameraman of editor bent, maar wel zelf video wilt gaan maken is de allerbelangrijkste tip: hou het kort en krachtig. Dan blijft het leuk om naar te kijken en… hou je het werkbaar.  

In onze trainingen besteden we veel aandacht aan het vinden van organisatieverhalen op basis van journalistieke nieuwscriteria. Waarom is het ene verhaal wel interessant voor je publiek en het andere niet? Wat is het verschil tussen een nieuwswaardig en een commercieel verhaal? Als je dat weet kun je aan de slag. 

10 belangrijkste soorten video:
De behoefte aan beeld is op dit moment zo groot, dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. De belangrijkste soorten video voor de zakelijke markt:

1 – Tips delen uit je vakgebied
2 – Instructievideo om procedure uit te leggen
3 – Tutorial waarin je een vaardigheid uitlegt
4 – Q&A, vragen van kijkers beantwoorden
5 – Testimonials of portretvideo klant
6 – Productvideo, laat je innovatie zien
7 – Aftermovie, verslag van je event
8 – Vacaturevideo, heel populair in HR
9 – Stories, verticaal en achter de schermen
10 – Livestreamen vanaf je event

Als je weet wat voor soort video’s je bedrijf wil gaan maken is het belangrijk een videostrategie te bepalen en een videomix te maken, zodat je overzicht krijgt in je videomarketing. Daar kunnen wij je bij helpen.

Workflow zelf video maken  

Bepaal het doel van je video:
1) Wat wil je vertellen?
2) Voor wie wil je dat vertellen?
3) Welk platform is daarvoor het meest geschikt?
4) Wil ik meerdere soorten video maken? Stories, corporate een serie?
5) Kan ik dat (deels) zelf of heb ik professionele hulp nodig 

Maak scenario en draaiboek:
6) Zoek je verhaal op basis van nieuwscriteria
7) Hak dat in 3 stukken: intro – kern – slot
8) Bedenk welke shots en personen daarbij passen
9) Schrijf of teken dit achter elkaar: scenario
10) Schrijf de shots op die je nodig hebt: draaiboek 

2 – Techniek en gadgets

Veel mensen denken dat je de beste shots maakt met de nieuwste smartphonecamera’s. Niets is minder waar. De beste shots worden gemaakt door de persoon achter de camera. Wel kun je met een aantal basistips veel meer kracht uit je beeldcompositie halen. Ook kun je licht en geluid van je smartphone simpel verbeteren als je deze tips toepast.

Checklist voor je op pad gaat:                                                              

 • Smartphone opgeladen?
 • Cameralens schoon geveegd?
 • Powerbank, externe microfoon en statief?

Persoon filmen? Maak LOL

 • Licht schijnt op de hoofdpersoon
 • Ogen postitioneer je op een derde
 • Locken, tap, zet scherpte vast
 • Interview in schuine lijn
 • Vloggen doe je op camera (meer hierover in Zakelijk Vloggen tips)

Tijdens het filmen:                                                                

 • Hou je smartphone overdwars 
 • Positioneer volgens regel van derden
 • Geen statief? Gebruik steady grip
 • Geen microfoon? Neem geluid op in rustige ruimte
 • Niet vergeten, de zon is je mooiste filter
 • En hou je camera stil, beweging IN je shot

Checklist op locatie als je denkt klaar te zijn: 

 • Heb je genoeg closes voor je video montage?
 • Is je audio verstaanbaar? Is achteraf niet te repareren

Gadgets om te filmen met je smartphone
In onze trainingen gaat het natuurlijk altijd over de vraag: welke gadgets en techniek heb je nodig om te kunnen filmen met je smartphone. Welke producten zijn betrouwbaar, goed en redelijk geprijsd. Het aanbod is enorm, de innovaties gaan hard en de kwaliteit wisselt. Daarom hebben we deze pagina voor jullie gemaakt met onze keuze uit de beste en meest praktische gadgets en een vlog startpakket in onze webshop.

3 – Video montage tips 

Veel video’s saai zijn om naar te kijken. Vaak heeft dat ook te maken met de montage. Dan zie je heel veel saaie wijde shots achter elkaar. Of juist heel veel onrust in 1 shot dat alles probeert te laten zien en alle kanten opvliegt. Dat ziet er amateuristisch uit. Belangrijke filmtip: hoe meer closes, hoe spannender je montage. 

4 – Handige apps voor filmen op je smarptphone

De native camera-app in je smartphone is van zeer hoge kwaliteit en goed genoeg om je video’s op te nemen. Het is de app die je het snelst opent als er plotseling iets gebeurt. Scherpte/diepte verleggen met je smartphone-camera is relatief eenvoudig zoals je in deze video ziet.

Ben je fotograaf, cameraman of handig met techniek en wil je meer controle over de settings? Dan geeft de app Filmic Pro een enorme upgrade. Voor 20 euro krijgt je smartphone-camera de mogelijkheden van een 80-duizend euro camera. Cameraman Richard Lackey is specialist en op zijn site: www.richardlackey.com vind je tutorials over de app Filmic Pro. In dit interview met Harmke legt hij uit waarom hij zo enthousiast is over de smartphone. 

Om betere foto’s te maken kun je de app ProCamera gebruiken.

Wil je augmented realitiy toepassen en filters, lensen of stickers over je beeld leggen? Film dan in de apps van social media als Instagram en Snapchat, daar downloaden en eventueel in andere apps monteren / uploaden.

Met de app Clips voor iOS  kun je ook van alles toevoegen of achtergronden vervangen, maar vooral makkelijk om ‘live’ ondertitelen.

Het aanbod voor editapps is groot, maar de meesten zijn one-trick-pony’s: goed in 1 ding. Zeker de gratis apps zuigen je accu leeg en/of schenden je privacy. Een goede edit-app vraagt veel van de software van je mobiel en is dan ook meestal niet gratis. 

In onze trainingen geven we uitleg over de apps Quik van Go Pro, Kinemaster en soms ook nog iMovie. In deze tutorial leggen we Kinemaster uit. Goede opfrisser voor oud-cursisten en opwarmer voor aanstaande cursisten.

En met welke app kun je handig ondertitelen? De ontwikkelingen rond spraakherkenning aan hard. Op dit moment is dat absoluut de app CC Mix Captions die op basis van spraakherkenning de ondertiteling grotendeels voor je klaar zet. 

Wil jij weten wat onze tien favoriete edit- en vormgevingsapps zijn? Schrijf je dan hier in voor onze nieuwsbrief en je krijgt dit in een handige pdf opgestuurd. Hier staan ook handige apps in om te gebruiken voor het bewerken, vormgeven en editen van video en foto’s, of waar je thumbnails mee kan maken.

Vragen? Neem contact met ons op

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol