Stappenplan zelf video maken

Wil je graag zelf video maken met je smartphone, maar weet je niet waar je moet beginnen? Wil je graag professioneler leren filmen met je mobiel? En kun je wel wat tips gebruiken? Dit zijn de tien gouden smartphone-regels in een stappenplan waarmee je zelf video kan maken!


Stappenplan zelf video maken met je smartphone

Wil jij ook gestructureerd aan de slag met video maken? Wil je het graag simpel houden, zonder dat het er amateuristisch uit ziet? Ben je op zoek naar de basistips filmen met je smartphone zodat je snel een eenvoudig een video kan maken en publiceren? Volg dan dit 10-stappen-plan Filmen met Smartphone.

1 – Storytelling: keep it simple

Cursist zelf vloggen.

Als je geen professionele journalist, cameraman of editor bent, maar wel zelf video wil gaan maken is de allerbelangrijkste tip: hou het kort en krachtig. Dan blijft het leuk om naar te kijken en… hou je het werkbaar. Zoek dus een klein verhaal dat je in een paar zinnen kan vertellen. In onze trainingen leggen we dit uit aan de hand van journalistieke nieuwscriteria, want elke organisatie zit vol nieuws!

2 – Schrijf een scenario

Een goede voorbereiding is het halve werk. Als je weet welk verhaal je wil vertellen, vat je dat samen in een paar zinnen. Deel het op in drie blokken: intro – kern – slot. Bedenk ook welk beeld je daarbij wil filmen met je smartphone en beschrijf de shots (of teken het uit in een storyboard). Dan heb je al het begin van een scenario.

3 – Maak een draaiboek

Die logische volgorde van je verhaal in het scenario, is vaak niet de volgorde waarin je alles filmt. Daarom is het handig een draaiboek te maken. Welke takes heb je nodig van je vlog of interview en welke shots moeten er worden gedraaid. Als je op meerdere locaties draait is het dus handig om per locatie te vermelden wat je waar draait.

4 – Zorg voor goed audio

Microfoon set

Niets vervelender dan een iemand zien praten zonder te horen wat die persoon zegt. Heb je geen microfoon, vlog of interview dan altijd op een rustige plek. Maar koop liever een goede microfoon. Voor een paar tientjes heb je al een goede externe microfoon. Wij hebben hier een selectie van onze favoriete externe smartphone microfoons gemaakt.

5 – Gebruik de zon als je spotlight

Harmke vlogt met smartphone

Als je ook maar even de kans krijgt: ga buiten filmen met je smartphone! De zon geeft het mooiste licht en je hebt geen filter nodig. Het is dus belangrijk om te kijken waar de zon vandaan komt, ook al is het bewolkt. Lukt dat niet, dan kun je extra licht kopen. Onder favoriete producten zie je welke extra lampen er zijn om te filmen met je smartphone.

Ook kun je nog meer mogelijkheden vinden op www.pixigo.nl, zijn zijn onze leverancier en gespecialiseerd in smartphone-filmaccessoires.

6 – Film horizontaal, tenzij…

Marije & Harmke vloggen

Horizontaal filmen is de norm, verticaal filmen de trend. Onze ogen, bioscoopdoek, televisie, computer, allemaal gemaakt om horizontaal te kijken, want dat geeft de hoogste informatie-overdracht. Toch is verticaal de trend, omdat je een smartphone verticaal vast houdt. Daarom zijn Stories zo populair. Ook vierkante video werkt goed op social media. Als je weet voor welk platform je draait, weet je dus ook welk formaat je nodig hebt.

Moet het voor alle media bruikbaar zijn? Ga dan horizontaal filmen met je smartphone, kun je het altijd aanpassen in de montage. In onze trainingen leren we je hoe je het handigst met deze formaten kan werken.

7 – Gebruik een statief

Stabiele shots zijn dé truc om je video een professionele boost te geven. Niets amateuristischer als rommelig, wiebelend beeld dat alle kanten opschiet. Hier kun je lezen welk statief handig is als je begint met vloggen of welke hoge statieven er zijn om op ooghoogte mee te filmenl.

8 – Maak de lens schoon

Sommige mensen hebben altijd mistig beeld. Niet zo gek als je ziet waar die smartphone overal in en op licht. Maak dus altijd de lens van je camera schoon met een doekje, of gewoon simpel even over je kleding wrijven.

9 – Neem powerbank mee

Filmen met je smartphone vreet batterijen. Je accu is veel sneller leeg. Vaak film je buiten of moet het snel en kun je tussendoor niet opladen. Neem dus altijd een volle powerbank mee.

10 – Check je materiaal ter plekke

Klaar met filmen? Check dan ter plekke of het geluid goed is en alle shots er een beetje fatsoenlijk uit zien. Ben je eenmaal terug van locatie, kun je het vaak niet over doen.

Cursist monteert in kinemaster

Al je shots binnen? Dan ben je klaar voor het monteren op je smartphone. Onze favoriete edit-apps die we altijd uitleggen in de training Filmen met Smartphone zijn:

  • Kinemaster (zie tutorial hieronder)
  • Quik van Go Pro
  • iMovie

Hieronder onze gratis Nederlandse tutorial waarin we de edit-app Kinemaster stap voor stap uitleggen. Daarnaast tipt app-expert Marc Settle van de BBC de beste filmapp en zijn favoriete edit-apps. Hij is wel een echte iPhoneographer, dus voor de mensen met een Samsung of andere Android-mobiel is Kinemaster de beste edit-optie.

Op ons YouTube-kanaal zie je veel meer tips en als je daar abonneert, krijg je altijd onze nieuwste video’s als eerste te zien op YouTube. En interesse in onze app top tien, met de beste bewerkingsapps voor je smartphone, speciaal door ons samengesteld? Schrijf je dan in op de homepage voor onze nieuwsbrief met tips. Krijg je de app-top-10 toegestuurd als gratis download

Ook leren? Neem contact met ons op