Videotrends & beeldcultuur

Heb je het gevoel dat je organisatie achter loopt met video? Dit zijn de videotrends in marketing waarmee jij snel up-to-date bent. Van de smartphone die leidt tot een videorevolutie, videobellen in coronatijd en authenthiek filmen tot short video. Hier praten we je bij!


Videotrends, beeldcultuur en videorevolutie

We zitten midden in een videorevolutie. Videobellen en simpel zelf video maken biedt nieuwe kansen voor bedrijven. Met Zakelijk in Beeld zijn we op de hoogte van laatste wereldwijde trends. Met onze Nederlandse groep van Mobiele journalisten hebben we intensief contact.

Onze ‘Dutch MoJo-groep’ gaat ieder jaar naar het internationale mobiele journalistiek festival MoJoFest. Hier en online ontmoeten we elkaar als internationale voorlopers en pioniers om te praten over ons favoriete onderwerp: mobiele contentcreatie.

Onderin deze pagina vind je onze jaarlijkse trendblogs.

  1. Iedereen kan video maken met smartphone
  2. Regie over je eigen verhaal
  3. Authentieke video is in
  4. Vertical video is mobile-to-mobile
  5. Video is belangrijk voor online zichtbaarheid

Trend 1: iedereen kan video maken

Met de smartphone heb je de hele filmindustrie in je broekzak. De mobiel heeft onze manier van communiceren enorm veranderd. De camera is dan ook goed genoeg om er professionele video mee te maken.

Je kunt met de smartphonecamera uitzendkwaliteit en hoger filmen. Nu zelf filmen zo makkelijk is, groeit vooral video hard. Communicatiemensen spreken zelfs van een videorevolutie. Je mensen hebben de smartphone toch al bij zich. Een filmpje is dus snel gemaakt, maar de verschillen groot. Met alleen herkenbaar en authentiek red je het niet. Er moet een professionele basiskwaliteit zijn met een duidelijke verhaallijn, goed beeld, licht en geluid. 

Trend 2: regie over je eigen verhaal

Nu er zoveel social media-kanalen zijn, biedt dit organisaties de kans hun eigen beeldverhaal te vertellen. Een mooi voorbeeld is de reis van Harmke naar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh:

“Hier heb ik Rohingya-vluchtelingen mogen leren hoe ze zelf verhalen kunnen vertellen met hun smartphone. Waar de traditionele media alleen geïnteresseerd waren in hun slachtofferschap, biedt de smartphone hen de kans het verhaal te vertellen wat zij zélf belangrijk vinden voor hun community. In de mobiele journalistiek noemen we dit fenomeen ‘Giving a voice to the voiceless’.”

Harmke’s reis trok veel media-aandacht. Als vluchtelingen video kunnen maken onder zulke moeilijke omstandigheden, kun jij dit zeker! Je hoeft in deze tijd echt niet meer te wachten tot een journalist je een podium biedt, die kun je gewoon zelf pakken!

Trend 3: authentieke video is in 

Dat filmen met je smartphone zo gewoon is geworden, heeft grote gevolgen voor de manier waarop we naar video kijken. We zijn gewend geraakt aan niet-professioneel gemaakte video. 

We vinden het juist leuk als het er een beetje rauw uitziet. Dat voelt echt en dichtbij. Dure corporate movies worden nauwelijks nog bekeken. We vinden ze niet geloofwaardig. Je eigen medewerker inzetten als vlogger past veel beter bij deze tijd. Heb je meteen je eigen micro-influencer! Hier lees je de vijf belangrijkste vlogtrends in zakelijk vloggen. Dus ga zelf filmen met je iPhone of Samsung en maak een leuke video. 

Trend 4: Vertical video is mobile-to-mobile

Horizontaal filmen is de norm, maar verticaal filmen is echt één van de belangrijkste videotrends. Dat heeft alles te maken met de manier waarop we onze smartphone vasthouden. Social media willen dat we zo lang mogelijk op hun platform blijven en maken het ons dus zo makkelijk mogelijk.

Het verticale storyformat met short video speelt daarop in en Stories nemen inmiddels de tijdlijnen over. Verticale video is inmiddels geaccepteerd en een belangrijke aanjager van de videorevolutie. We noemen het ook wel mobile-to-mobile-content. Video die is gemaakt met en voor je mobiel. Met Zakelijk in Beeld hebben we veel ervaring met Stories. We geven op aanvraag vertical video-training en kunnen je helpen dit te integreren in de videomix.

Trend 5 – Video versterkt je online zichtbaarheid

Video is enorm belangrijk voor je online zichtbaarheid. YouTube is van Google en dus komt video altijd hoog in de resultaten als er op jouw branche wordt gezocht.

Mis deze videotrends niet. Ze helpen je hoog in de zoekresultaten te verschijnen. Mensen klikken sneller op beeld dan op tekst. Tijdens de coronaperiode bleek nog eens extra hoe belangrijk het is met video online zichtbaar te zijn. Op de landelijke televisie liet het prachtige programma Frontberichten zien, wat je met de smartphone kan bereiken. Met een cameraploeg zou het nooit lukken zo’n uniek kijkje achter de schermen te laten zien. Je mag wel zeggen dat corona de videorevolutie het laatste zetje heeft gegeven!

Onze jaarlijkse blogs over videotrends in videomarketing

Zelf video maken is super leuk en biedt je de kans naast je eigen vak nieuwe vaardigheden te ontwikkelen en in te zetten. Het moet natuurlijk wel leuk blijven. Je doet dit naast je eigen werk en bent geen cameraman of editor.

Leren video maken in cursus?

Wij hebben een basisformat ontwikkeld dat je op elk verhaal kan leggen. Hiermee kunnen mensen uit een ander vakgebied makkelijker zelf starten met eenvoudige video’s maken. In onze cursus Filmen met Smartphone leggen we dit stap voor stap uit en maak je in een dag je eigen video. Zo kun je simpel en snel met video je klanten, doelgroep of community bereiken.

Je klanten verwachten van jou geen perfecte video, wel een relevante. Wij leren je hoe je dit aanpakt. En lees ons stappenplan video maken, kun je alvast zelf aan de slag.

Interesse? Neem contact met ons op