Videotrends & beeldcultuur

Heb je het gevoel dat je organisatie achter loopt met video? Wil je weten wat de laatste videotrends zijn en waar jij snel kan instappen? Dit zijn de trends waarmee jij je organisatie snel up to date brengt op videogebied. En wij kunnen je ook helpen in het opzetten van een actuele beeldstrategie.


Videotrends, beeldcultuur en videorevolutie

We zitten midden in een videorevolutie. Videobellen en simpel zelf video maken biedt nieuwe kansen voor bedrijven. In Nederland zijn wij voorlopers. Internationaal zijn we lid van de Global Mobile Creator Community, een groep internationale mobiele journalisten die elkaar jaarlijks in Galway en nu vooral online ontmoet.

Trendblogs videomarketing:

Wil je zelf aan de slag met deze videotrends?

5 algemene videotrends die we al aantal jaren zien:

  1. Iedereen kan video maken met smartphone
  2. Authentieke video is in
  3. Zelf zakelijke video maken
  4. Stories nemen tijdlijnen over
  5. Nieuwe videovormen innoveren snel

Trend 1: iedereen kan video maken

Met de smartphone heb je de hele filmindustrie in je broekzak. De mobiel heeft onze manier van communiceren enorm veranderd. Vooral video groeit hard. Zeker sinds de camera zo goed is dat je er uitzendkwaliteit en hoger mee kan filmen. 

De beste camera is de camera die je bij je hebt

Trend 2: authentieke video is in 

Dat filmen met je smartphone zo gewoon is geworden, heeft grote gevolgen voor de manier waarop we naar video kijken. We zijn gewend geraakt aan niet-professioneel gemaakte video. 

Gevolg: perfect is uit, echt is in. 

We vinden het juist leuk als het er een beetje rauw uitziet, dat voelt echt en dichtbij. Het is dan ook geen wonder dat de professionele dure corporate movie met acteurs of een professionele presentator nauwelijks nog worden bekeken. We vinden ze niet geloofwaardig. Dus ga zelf filmen met je iPhone of Samsung en maak een leuke video. 

Trend 3: zelf zakelijke video maken

Dat bedrijfsvideo’s steeds vaker door medewerkers zelf worden gemaakt is één van de belangrijkste videotrends. Je mensen hebben de smartphone toch al bij zich, dus een filmpje is snel gemaakt. Toch zijn de verschillen groot. Met alleen herkenbaar en authentiek red je het niet. Er moet een professionele basiskwaliteit zijn met een duidelijke verhaallijn, goed beeld, licht en geluid. 

Keep it simple 

Dat is daarbij heel belangrijk. Je bent geen cameraman, dus hou het eenvoudig. Je klanten, doelgroep of community verwachten van jou dat je kennis deelt over je vakgebied, niet dat je de perfect gestylede video maakt. 

Als je zelf een authentieke video maakt en en je houdt aan een aantal inhoudelijke en technische basistips en tricks, wordt dat altijd positief ontvangen. In de cursus filmen met smartphone leren we je precies hoe je dat aanpakt. Je klanten reageren dan positief op social media, je bouwt een band op en creëert interactie. 

Je eigen medewerker als micro-influencer

Dit hoort ook bij deze een trend. Je hebt ruimte expertise op je eigen vakgebied. Op deze pagina lees je waarom Zakelijk Vloggen en presenteren op camera door eigen mensen nu zo populair is.

Een van de mooiste gevolgen van de mogelijkheid om zelf video te maken heeft Harmke ervaren tijdens haar reis naar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh: “Hier heb ik Rohingya-vluchtelingen mogen leren hoe ze zelf verhalen kunnen vertellen met hun smartphone. In de mobiele journalistiek noemen we dit fenomeen:

Giving a voice to the voiceless

Smartphone video kan hier echt het verschil maken. Voor mensen in crisisgebieden, waar de grote nieuwszenders alleen interesse hebben in het slachtofferschap, kunnen mensen nu zelf kiezen welke verhalen ze belangrijk vinden om te vertellen.” 

Harmke is nog steeds betrokken als adviseur bij de nieuwe organisatie van Zain en Jannat.” 

Trend 3: Stories nemen tijdlijnen over

Horizontaal filmen is de norm, maar verticaal de trend. Dat heeft alles te maken met de manier waarop we onze smartphone vasthouden. Social media willen dat we zo lang mogelijk op hun platform blijven en maken het ons dus zo makkelijk mogelijk. Het verticale storyformat speelt daarop in en Stories nemen inmiddels de tijdlijnen over. 

Nu ook LinkedIn deze nieuwe feature omarmt, kun je er als bedrijf niet langer omheen. Met Zakelijk in Beeld hebben we veel ervaring met Stories. We geven hier training in en kunnen je helpen dit te integreren in de videomix.

Trend 5: nieuwe innovatie videovormen

We zitten in een fantastisch tijd vol nieuwe technische mogelijkheden. Op Stories kunnen we al experimenteren met augmented reality. Ook kun je de smartphone combineren met 360-graden-camera’s. Virtual reality neemt een grote vlucht. Met de komst van het snelle mobiele internet 5G zullen de mogelijkheden snel toenemen. Uiteindelijk zal de smartphone verdwijnen en plaats maken voor wearables.

Marije en Harmke zijn op de hoogte van de laatste trends en ontwikkelingen, omdat ze continu al het internationale nieuws over over filmen en presenteren in de gaten houden. In Nederland is er veel contact tussen een kleine groep voorlopers die elkaar regelmatig ontmoeten en samen afreizen naar MoJoFest, hét internationale festival voor mobiele contentcreators. Uiteraard zijn ze lid van de wereldwijde community van Mobiele Journalisten waar continu de laatste trends worden besproken. Vooral op het gebied van de nieuwste apps, video-innovaties, technische gadgets als microfoons gaan de ontwikkelingen hard.

Meer interviews met deze voorlopers in ons vakgebied op het gebied van video, videomarketing en social media zie je in deze playlist op ons YouTube-kanaal. Wil je zelf aan de slag met deze videotrends?

Interesse? Neem contact met ons op

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol