Filmen met je smartphone: trends & kansen


Filmen met je smartphone: trends en kansen

Smartphone video is relevanter dan ooit. Perfect is uit en de behoefte aan echte verhalen en authentieke video neemt toe. Zelf filmen met je smartphone biedt nieuwe kansen voor bedrijven. Vijf videotrends en kansen voor organisaties.

Videotrend 1: Smartphone maakt iedereen publicist.

Met de smartphone heb je de hele filmindustrie in je broekzak. De mobiel heeft onze manier van communiceren enorm veranderd. Vooral video groeit hard. Zeker sinds de camera zo goed is dat je er uitzendkwaliteit en hoger mee kan filmen. 

De beste camera is de camera die je bij je hebt

Videotrend 2: Authentieke video is in 

Dat filmen met je smartphone zo gewoon is geworden, heeft grote gevolgen voor de manier waarop we naar video kijken. We zijn gewend geraakt aan niet-professioneel gemaakte video. 

Gevolg: perfect is uit, echt is in. 

We vinden het juist leuk als het er een beetje rauw uitziet, dat voelt echt en dichtbij. Het is dan ook geen wonder dat de professionele dure corporate movie met acteurs of een professionele presentator nauwelijks nog worden bekeken. We vinden ze niet geloofwaardig. Dus ga zelf filmen met je iPhone of Samsung en maak een leuke video. 

Videotrend 3: zakelijke video zelf maken

Steeds meer bedrijven maken dus zelf hun zakelijke video, maar de verschillen zijn groot. Met alleen authentiek red je het niet. Er moet een professionele basiskwaliteit zijn met een duidelijke verhaallijn, goed beeld, licht en geluid. 

Keep it simple 

Dat is daarbij heel belangrijk. Je bent geen cameraman, dus hou het eenvoudig. Je klanten, doelgroep of community verwachten van jou dat je kennis deelt over je vakgebied, niet dat je de perfect gestylede video maakt. 

Als je zelf een authentieke video maakt en en je houdt aan een aantal inhoudelijke en technische basistips en tricks, wordt dat altijd positief ontvangen. In de cursus filmen met smartphone leren we je precies hoe je dat aanpakt. Je klanten reageren dan positief op social media, je bouwt een band op en creëert interactie. 

Je eigen medewerker als micro-influencer

Dit hoort ook bij deze een trend. Je hebt ruimte expertise op je eigen vakgebied. Op deze pagina lees je waarom Zakelijk Vloggen en presenteren op camera door eigen mensen nu zo populair is.

Een van de mooiste gevolgen van de mogelijkheid om zelf video te maken heeft Harmke ervaren tijdens haar reis naar het grootste vluchtelingenkamp ter wereld in Bangladesh: “Hier heb ik Rohingya-vluchtelingen mogen leren hoe ze zelf verhalen kunnen vertellen met hun smartphone. In de mobiele journalistiek noemen we dit fenomeen:

Giving a voice to the voiceless

Smartphone video kan hier echt het verschil maken. Voor mensen in crisisgebieden, waar de grote nieuwszenders alleen interesse hebben in het slachtofferschap, kunnen mensen nu zelf kiezen welke verhalen ze belangrijk vinden om te vertellen.” 

Harmke is nog steeds betrokken als adviseur bij de nieuwe organisatie van Zain en Jannat.” 

Videotrend 4: Stories nemen tijdlijnen over

Horizontaal filmen is de norm, maar verticaal de trend. Dat heeft alles te maken met de manier waarop we onze smartphone vasthouden. Social media willen dat we zo lang mogelijk op hun platform blijven en maken het ons dus zo makkelijk mogelijk. Het verticale storyformat speelt daarop in en Stories nemen inmiddels de tijdlijnen over. 

Nu ook LinkedIn deze nieuwe feature omarmt, kun je er als bedrijf niet langer omheen. Met Zakelijk in Beeld hebben we veel ervaring met Stories. We geven hier training in en kunnen je helpen dit te integreren in de videomix.

Videotrend 5: AR / VR  / 360-graden video

We zitten in een fantastisch tijd vol nieuwe technische mogelijkheden. Op Stories kunnen we al experimenteren met augmented reality. Ook kun je de smartphone combineren met 360-graden-camera’s. Virtual reality neemt een grote vlucht. Met de komst van het snelle mobiele internet 5G zullen de mogelijkheden snel toenemen. Uiteindelijk zal de smartphone verdwijnen en plaats maken voor wearables.

Marije en Harmke zijn lid van de wereldwijde community van Mobiele Journalisten. Ieder jaar ontmoeten deze internationale pioniers elkaar op het internationale Mobiele Journalistiek Festival MoJoFest. Meer interviews met de voorlopers in ons vakgebied over de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van video, videomarketing en social media zie je in deze playlist op ons YouTube-kanaal.

Interesse? Neem contact met ons op

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol