Gadgets filmen met smartphone

In onze trainingen willen mensen altijd weten: welke gadgets heb je nou echt nodig om te kunnen filmen met je smartphone? En hoe kun je upgraden? Het aanbod is enorm, de innovaties gaan hard en de prijsverschillen zijn groot.

Wat heb je nodig om te filmen met je smartphone?

Daarom hebben wij een selectie gemaakt: wat heb je echt nodig en wat kun je later bij kopen? Het belangrijkste is audio (microfoon) en stabiel beeld (statief). Het mooiste licht komt van de zon en licht kopen is niet meteen nodig.

Veel hangt ook af van jouw unieke situatie: moet je snel werken op een event, ga je vloggen in een donkere ruimte, of moet je juist achter een lopende directeur aan rennen? Dat is nogal bepalend voor het soort microfoon dat je kiest. Daarom hebben we aanvullingen en alternatieven ook als losse producten onderin favorieten gezet. Kun je jouw pakket op maat aanvullen of samenstellen.


Easy startpakket

Wil je eerst kijken of filmen en vloggen wat voor je is? Dan is dit Easy Startpakket voor jou een aanrader. Ons favoriete statief is de Benro BK10: praktisch, degelijk en lekker klein. Je kunt het statief uitschuiven.

De dasspeld is een prima startersmicrofoon waarmee je kan testen of vloggen echt wat voor je is. Zo ja, dan adviseren we je te upgraden naar het basispakket. En niet vergeten… voor je iPhone heb je een verloopstekkertje nodig.

Basis Filmpakket

Wil je goed, snel en makkelijk kunnen werken? Ga je vooral vloggen of iemand anders een verhaal laten vertellen? En heb je al ons vlogstatief of nog een oud statief op zolder?

Dan wil je eerst je smartphone steviger vast kunnen klemmen en je audio verbeteren. De microfoon in de smartphone is echt onvoldoende. Met deze twee basis-microfoons ben je in elke situatie verzekerd van goed geluid. Is het hectisch en moet je snel werken dan kies je de richtmicrofoon die je in de smartphone plugt. Dit geeft je bewegingsvrijheid bij het draaien.

De dasspeld gebruik je om rustig een stem op te nemen.

Een iPhone en een Android-pakket vanwege de verschillende ingangen.

Statieven kun je los bijbestellen.

Iphone Basispakket

Met dit pakket met iPhone-aansluitingen krijg je 2 microfoons die je alleen maar hoeft in te pluggen, werken meteen:

 • dasspeld Rode Smartlav+: verloopstekkertje eraan voor de iPhone, werkt altijd.
 • Richtmicrofoon Rode VideoMic Me-L: richten op geluid, drukt geluid zijkant weg
 • Windkap gebruik je buiten zodat je wind niet hoort
 • Manfrotto-houder die je zowel horizontaal als verticaal op je statief kan schroeven.

Koop dit pakket voor €175,-

Upgrade-advies: verlengkabel dasspeld en ooghoogte-statieven, zie favoriete producten.

Android Basispakket

Met dit pakket met Android-aansluitingen krijg je 2 microfoons die je alleen maar hoeft in te pluggen, werken meteen:

 • dasspeld Rode Smartlav+: werkt altijd.
 • Richtmicrofoon Rode VideoMic Me: richten op geluid, drukt geluid zijkant weg
 • Windkap gebruik je buiten zodat je wind niet hoort
 • Manfrotto-houder die je zowel horizontaal als verticaal op je statief kan schroeven.

Koop dit pakket voor €140,- i.p.v. €145,-!

Upgrade-advies: verlengkabel dasspeld en ooghoogte-statieven, zie favoriete producten.

Professioneel pakket

Ga je vaak interviewen en wil je echt de hoogste audiokwaliteit en het meest stabiele beeld? Dan heb je kwalitatief goede microfoons, een stevige rig en een ooghoogte-statief nodig.

Heb je op locatie tijd om alles goed in te stellen? Dan kies je voor draadloos met een stevig driepoot-statief.

Gebeurt er van alles en moet je vaak wisselen van plek? Dan kies je voor het vaste pakket met een monopodstatief dat je makkelijk kunt verzetten

De rig is in beide gevallen de nieuwe G2 van Shoulderpod. Ook weer een fantastische innovatie van Enrique en zijn team, zie onze video van onze eerste test in Galway onderin deze pagina.

Pro pakket draadloze microfoon

De Rode Wireless Go is een draadloze microfoon die je meer bewegingsvrijheid geeft. Door het microfoonblokje in de handmicrofoon te klikken, krijg je een interview-microfoon. Handig als je ook je eigen vragen verstaanbaar moeten zijn.

Dit statief is een Nederlands product, bedacht speciaal voor de mobiele videomakers. Deze T3 Pixelmaker staat stevig door de driepoot-constructie, is te gebruiken als klein vlogstatief en ingeklapt past deze lichtgewicht van alumium in een kleine tas. Klein nadeel: het opzetten vereist iets meer tijd en oefening, maar als je slag te pakken hebt is het echt een supergoed statief.

Koop dit pakket voor €429,- i.p.v. €444,-!

Dasspeld toevoegen aan de Wireless Go?

Deze is speciaal voor de Wireless Go gemaakt: https://www.pixigo.nl/nl/rode-lavalier-go.html

Heb je al de dasspeld lavalier+ uit het basispakket? Dan heb je deze kabel nodig: https://www.pixigo.nl/nl/sc4-verloopkabel-trs-trrs.html

Ook kun je deze magneet overwegen: https://www.pixigo.nl/nl/rode-magclip-go.html

Kijk ook de uitlegvideo’s hieronder voor meer tips.

Pro pakket vaste microfoon

Dit pakket is de beste keus als je zonder kabels verzekerd wil zijn van goed geluid. Bijvoorbeeld omdat je in een hectische situatie moet draaien of bewegingsvrijdheid nodig hebt en relatief dicht bij de camera blijft, zoals wijzelf in onze vlogstudio. Je moet deze microfoon zien als de professionelere versie van de kleine richtmicrofoon uit het basispakket. De betere audiokwaliteit en het warmere stemgeluid is de hogere prijs absoluut waard!

Dit monopod-statief is snel in- en uitklapbaar. De uitschuifbare pootjes onderin maken dat je de monopod makkelijk neer kan zetten. Wij gebruiken deze vooral als we op locatie vaak van plek moeten wisselen om shots uit verschillende hoeken te kunnen maken. In- en uitklappen gaat snel, het verplaatsen van deze lichtgewicht is geen probleem. Klein nadeel: door de dunne pootjes, wiebelt de monopod een beetje.

Koop dit pakket voor €429,- i.p.v. €444,-!

Onze favoriete producten

Interessante upgrades?

 • Statief: die heb je absoluut nodig. Goed audio en stabiel beeld zijn het belangrijkst. Wil je naast het vlogstatief nu ook op ooghoogte kunnen draaien? Of is dat oude statief toch wat lomp? Kijk dan onder onze favorieten naar de snelle en makkelijk uitklapbare monopod Velbon Pole. Ook de T3 Pixelmaker is een optie: stabieler en lichter, maar opzetten kost iets meer tijd.
 • Licht: wij adviseren zoveel mogelijk de zon te gebruiken, want die geeft het allermooiste licht. Lukt dat niet, omdat je in een donkere omgeving moet draaien of je gezicht wil uitlichten dan is de Lumecube perfect voor donkere ruimtes, of om je gezicht mooi warm uit te lichten deze goedkopere Selfie Ring Light.
 • Mini-windkapjes: interview of vlog je veel buiten, dan kun je overwegen deze mini-windkapjes mee te bestellen.
 • Verlengkabel dasspeld: de korte kabel dwingt je dichtbij je smartphone te blijven, dus dat heeft de voorkeur. Maar is het toch nodig verder weg te staan dan is een verlengkabel het overwegen waard.
 • USB-C aansluiting? Dat heeft de Boya-microfoon, zeer goed alternatief en langere kabel.
Apple Lightning to 3.5MM Jack Adapter
Joby GorillaPod Magnetic 325 - Black/Charcoal
LumeCube Air Mini LED-lamp voor smartphone
LumeCube Smartphone Mount
LumeCube Smartphone Video Kit incl. Lume Cube
Manfrotto Pixi mini statief met smartphone mount
Manfrotto Pixi Universal Clamp (60-104mm)
Pixelmaker T3 smartphone statief
Rode Interview GO handvat voor Wireless GO
Rode MagClip GO
Rode MINIFUR-LAV
RODE NT-USB mini microfoon voor podcasts
RODE SC1 TRRS verlengkabel voor Smartlav (6 meter)
RODE SC3 (TRRS naar TRS)
RODE SmartLav +
Rode VideoMic NTG
RODE Wireless GO draadloze microfoon set - Zwart

Soms is het best ingewikkeld, welke microfoon gebruik je nu hoe en waarvoor. Zoals je merkt zijn wij fan van de Australische Rode-producten. In deze video’s geven twee van hun specialisten uitleg over het gebruik van microfoons. 

Hoe gebruik je de dasspeld voor je smartpone of laptop? En hoe kun je livestreamen met een dasspeld? 

In deze video legt Rode-specialist Jules uit hoe het werkt met de 3.5 mm-kabels in inputs. Belangrijkste is altijd te kijken naar het aantal ringen. Twee ringen betekent dat het voor originele camera-apparatuur bruikbaar is. Voor je smartphone, waarvan de uitgang oorspronkelijk is gemaakt voor koptelefoons, heb je altijd twee ringen nodig. 

Lastig te onthouden? Denk aan de R van ringen.

1 ring = 1 R = TRS voor gewone camera’s (Tip Ring Sleeve)

2 ringen = 2 R =  TRRS voor smartphones (Tip Ring Ring Sleeve)

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol