Presentatietips

Wat zijn de tien belangrijkste presentatietips en trends op camera of een podium? En hoe bouw je inhouse een vlogstudio? Hieronder alle tips om beter te presenteren op camera, hoe je simpel of professioneel een vlogstudio bouwt. Daaronder ook vijf tips om beter live te presenteren op een podium.


Presentatietips heb je steeds vaker nodig. Voor die businessupdate, conferencecall of het zakelijke vlog om je klanten te informeren. Soms als keynote-speaker op een podium, soms voor de hele organisatie of alleen je eigen team.

Presenteren kan op verschillende manieren. Een talentvolle presentator op camera, komt niet altijd goed over als spreker voor een groep. Ook degene met grote podium uitstraling kan in beeld zwak overkomen. Hoe kan dat, wat is het verschil? Hieronder vijf presentatietips om beter in de camera te leren kijken op camera vijf tips voor een sterkere podiumpresentatie.

Hoe leer je beter presenteren op camera?

Vijf presentatietips op camera: 

  • Gebruik het licht als je spotlight, laat het licht op je schijnen.
  • Kies een rustige achtergrond die niet afleidt.
  • Gebruik een statief en microfoon, tips hierover vind je op onze gadgetpagina
  • Kijk in de lens en en positioneer je ogen op ⅓ . Stel het raster in op je mobiel.
  • Zet de camera aan, pauzeer, glimlach en… begin!

Bij presenteren op camera speelt de techniek een alles bepalende rol. Slecht licht, hinderlijk achtergrondgeluid of een ongemakkelijke beeldcompositie zijn storend. Als je weet welk verhaal je wil vertellen, helpen deze tips om technisch goed te presenteren op camera.

Presentatietips als je eigen studio gaat bouwen

Inhouse video maken is sterk in opkomst. Organisaties willen snel hun doelgroep kunnen bereiken, zonder ingewikkeld gedoe. Zo heeft Marije medewerkers van de Kamer van Koophandel leren presenteren voor het eigen videojournaal.

Daarom bouwen steeds meer organisaties hun eigen studio om snel live te gaan met een interview of een vlog op te nemen. Dat klinkt ingewikkelder dan het is.

Ook wij hebben in ons kantoor een simpele eigen studio gemaakt om onze Elearning en social video’s op te nemen. Soms met smartphone, soms met een andere camera. We hebben de muren in onze logokleuren geschilderd. Statief en microfoon staan altijd draaiklaar en als de lichtinval via het raam onvoldoende is, hebben we een extra ringlight klaar staan. Kleine moeite, groot effect.

Hoe bouw je eigen professionele studio?

Dat kan dus simpel, maar je kunt er ook voor kiezen om een professionele vlogstudio in te richten. Apparatuur kun je aanschaffen of inhuren, zoals de Provincie Gelderland heeft gedaan. In deze studio konden vergaderingen met wethouders in de regio gewoon doorgaan tijdens de coronacrisis.

Het gaat er dus vooral om dat je een vaste plek hebt, zodat je snel kan reageren. Je kunt binnen een paar minuten live gaan of een presentatie opnemen die er snel goed uitziet, zodat je ook makkelijk kan publiceren. Wij hebben zelf ook ervaring met het presenteren van livestreams en online talkhows en kunnen je dus verder helpen.

Hoe leer je beter presenteren op een podium?

Vijf presentatietips op een podium:

Marije interviewt museumdirecteuren
Marije dagvoorzitter museum Prinsenhof Delft – Canon van Nederland

Op het podium of in een elevator pitch is het belangrijk dat je een verhaal vertelt. Een goed verhaal wordt onthouden en je publiek luistert dan graag naar je. Maar hoe doe je dat? Hoe vertel je een verhaal online tijdens een videovergadering, in beeld, op een podium of tijdens een congres? De vijf presentatietips op een podium:

1 – Voorbereiding: verdiep je in je publiek

2 – Waar sta je op het podium? 

2 – Begin met een pakkende introductie

3 – Maak oogcontact met je publiek

4 – Las spreekpauzes in

5 – Zo min mogelijk slides

Spreken in het openbaar en je verhaal overtuigend en zelfverzekerd overbrengen. Weet wat je zegt en vooral ook hoe. In onze presentatietrainingen werken we aan de vorm èn de inhoud. Jezelf blijven is misschien wel het allerbelangrijkste vertelt ook BBC-anchor en trainer Sue Llewellyn

Tijdens een presentatietraining worden er ook opnames gemaakt. Door terug te kijken krijg je heel goed inzicht in wat je kunt verbeteren. Indien nodig helpen we je met de opzet, structuur en inhoud van je presentatie.

Presentietips en valkuilen

Ook zie je steeds vaker dat vlogs worden ingezet bij een crisis. Die trend was al in opkomst voordat corona uitbrak. Zo sprak de toenmalige burgemeester van Utrecht tijdens de tramaanslag zijn stad toe in een video, opgenomen met de smartphone. Hij oogstte lof. Maar er waren ook bestuurders die een vlog opnamen en kritiek oogstten. Wat zijn de valkuilen en hoe pak je het wel goed aan?

Neem contact met ons op