Leren presenteren


We moeten onszelf steeds vaker presenteren. Van sollicitatiegesprek tot elevator pitch en van keynote-spreker tot het presenteren van een business-update op camera. Soms voor de hele organisatie, soms alleen voor je eigen team.

Presenteren kan op verschillende manieren. Een talentvolle presentator op camera, komt niet altijd goed over als spreker voor een groep. Ook degene met grote podium uitstraling kan in beeld zwak overkomen. Hoe kan dat, wat is het verschil en wat zijn de belangrijkste tips?

Vijf Podium presentatietips:

Op het podium of in een elevator pitch is het belangrijk dat je een verhaal vertelt. Een goed verhaal wordt onthouden en je publiek luistert dan graag naar je. Maar hoe doe je dat? Hoe vertel je een verhaal online tijdens een videovergadering, in beeld, op een podium of tijdens een congres? 

1 – Voorbereiding: verdiep je in je publiek

2 – Waar sta je op het podium? 

2 – Begin met een pakkende introductie

3 – Maak oogcontact met je publiek

4 – Las spreekpauzes in

5 – Zo min mogelijk slides

Hoe leer je beter  presenteren op camera?

Wat je nu vaak ziet is de vinger die naar de cameraknop gaat en mensen die tegelijkertijd beginnen met praten. Ze kijken dan vaak naar zichzelf op het scherm in plaats van naar het publiek in de camera. Dat ziet er onrustig en ongeïnteresseerd uit.

Bij presenteren op camera speelt de techniek een alles bepalende rol. Slecht licht, hinderlijk achtergrondgeluid of een ongemakkelijke beeldcompositie zijn storend. Als je weet welk verhaal je wil vertellen, helpen deze tips om technisch goed te presenteren op camera.

Vijf camera-presentatietips: 

 1. Gebruik het licht als je spotlight, laat het licht (bij voorkeur de zon) op je schijnen 
 2. Kijk in de lens en en positioneer je ogen op ⅓ . Stel het raster in op je mobiel.
 3. Kies een achtergrond die rustig is of je verhaal versterkt, maar niet afleidt.
 4. Gebruik een statief voor stabiel beeld en een externe microfoon (link naar gadgetpagina) voor goed audio.
 5. Zet de camera aan, pauzeer, glimlach en… begin!

Veel van deze tips laten we zien in deze video:

In deze video leggen we uit hoe je het raster in je mobiel kan instellen. Door de ogen op de bovenste lijn te positioneren creëer je gelijkwaardigheid. 

Leren presenteren cursus

Spreken in het openbaar en je verhaal overtuigend en zelfverzekerd overbrengen. Weet wat je zegt en vooral ook hoe. In onze presentatietrainingen werken we aan de vorm èn de inhoud.

Jezelf blijven is misschien wel het allerbelangrijkste vertelt ook BBC-anchor en trainer Sue Llewellyn: 

Tijdens een presentatietraining worden er ook opnames gemaakt. Door terug te kijken krijg je heel goed inzicht in wat je kunt verbeteren. Indien nodig helpen we je met de opzet, structuur en inhoud van je presentatie.

Tijdens onze presentatietrainingen leer je:

 • jóuw verhaal te vertellen
 • de aandacht vast te houden
 • contact te maken met toehoorders
 • alles over houding en stemgebruik
 • kort en bondig tot de kern van je verhaal te komen
 • met plezier presenteren
 • gewoon, als jezelf!

Kies een training die bij jou past: Individuele coaching, een training in een kleine groep of een presentatieworkshop. Een training wordt altijd op maat gemaakt. Vraag hieronder meer informatie aan.

Neem contact met ons op

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol