Short video training

Wil jij meer weten over de nieuwe trend short video? Over filmen en monteren met stickers in één app zoals bij Stories, Reels, Snapchat en Tiktok? En hoe je deze korte video’s direct kan publiceren? Wil je weten waarom verticale Stories nu populairder zijn dan de tijdlijnen? En wat is nou het verschil tussen al deze apps?

Doe dan mee met deze training over de nieuwste trend in videomarketing. De vraag naar Short form video en Vertical Video groeit snel. Het zijn video’s die zijn gemaakt met en voor je smartphone. Het bijzondere is dat je filmt en monteert in dezelfde app, zoals bij Reels en TikTok. Stories zijn altijd vertical en dé nieuwe manier van video kijken en maken.

Bij Zakelijk in Beeld hebben we daar veel ervaring mee.


Wat leer je in de training Short video?

Story-voorbeelden uit trainingen
  • Wat is specifiek mobile-to-mobile?
  • Wat zijn Stories en hoe maak je ze?
  • Wat zijn leuke apps voor Short Video?
  • Hoe werken Reels en TikTok?
  • Hoe kun je ze inzetten voor je bedrijf?

De training Short video geven we alleen incompany. In de training Filmen met Smartphone besteden we wel kort aandacht aan Short Video.

Waarom is Short video als TikTok en Reels nu populair?

Het bijzondere aan apps als TikTok en Reels van Instagram is, dat je binnen deze ene app filmt én monteert. Je doet het eigenlijk tegelijkertijd, dat maakt dit soort video’s super simpel om te maken. Zonder editskills maak je vrolijke creatieve flitsende video’s, al dan niet op een muziekje. Vooral in coronatijd werden deze apps populair.

TikTok en Snapchat zijn de originals van short video

Short video’s en vertical video’s zijn bedacht op de meest innovatieve jongerenplatformen van dit moment: TikTok en Snapchat. Beiden lieten zich niet kopen door Facebook’s Marck Zuckerberg. Dus kopieerde Zuckerberg het Story-format naar zijn eigen Instagram, Facebook en Whatsapp.

Hetzelfde deed hij met de kopie van TikTok waar hij Reels van maakte, ook binnen de app Instagram.

Reels en TikTok zijn creatieve film- en editapps.

Snapchat en Stories nemen je mee door de dag.

Er is wel één groot verschil: bij Instagram maken ze Stories en Reels toegankelijker voor het grote publiek. Waar Snapchat en TikTok vooral de jongere doelgroep bereikt die deze wat moeilijkere apps sneller begrijpen, zijn Reels en Stories toegankelijker en daarmee geschikt gemaakt voor het grote publiek.

Wat is het verschil met Stories?

Ook het Storyformat maak en kijk je in dezelfde app. Belangrijkste verschil: ze blijven 24 uur staan en zijn dus rauwer en vluchtiger. Stories maak je meer ‘on the road’ en zie je nu op alle social media. Inmiddels zijn ze populairder dan de feeds.

Waarom zijn vertical Stories zo populair?

Harmke interviewt Stories-specialist Sumaiya Omar

Stories zijn mobielvriendelijk, authentiek, real-time en dichtbij. Deze mobile-to-mobile-trend is hét antwoord op alle perfecte foto’s met filter. Je scant er doorheen met je duim. Toetsenbord heb je nauwelijks nodig.

Hoe maak je Stories?

Stories zijn korte verticale foto’s of video’s die 24 uur blijven staan. Je maakt ze on-the road en plaatst daar visuals overheen: van locatie, tot polls en van gifjes tot filters met augmented reality. Omdat ze zo makkelijk op de mobiel te maken zijn, kunnen bedrijven ze simpel inzetten als micro-vlogs.

Harmke’s experiment vanaf MoJoFest 2018

Bij Stories gaat het heel erg om het moment, erbij zijn en mee maken. Bijvoorbeeld over:
– wat er achter de schermen gebeurt (voor, tijdens, na je event)
– nu, op dit moment (het weer)
– actuele tips uit jouw vakgebied

Je neemt je kijker mee door je dag en maakt content over momenten die je ‘s avonds thuis vertelt, maar over een maand weer vergeten bent. Korte momenten dus die je in real-life ook zou vertellen aan vrienden, maar over een maand weer vergeten bent.

Waarom is authenticiteit zo belangrijk bij Stories?

Als het te hard waait…

Omdat we wel een beetje klaar zijn met de perfect gestylede tijdlijnen waar mensen zichzelf beter voor doen dan ze zijn. Niemand is perfect en gelukkig maar. Ook bij ons gaat het niet altijd goed: in een winderige omgeving bleek Harmke achteraf niet te verstaan. Tijd om de opname opnieuw te doen was er niet. Een week later volgde poging twee, met windkap-tip. Alleen, toen waaide het niet…

LinkedIn heeft lang gewacht met het inzetten van Stories, maar kan er niet langer omheen. Sinds mei 2020 heeft ook dit zakelijke platform Stories. Maar wat kun je met Short en vertical video en welke rol speelt de toenemende behoefte aan authentieke content daarin?

Stories zijn autentieker

Bij Stories zit je meer in het moment van de dag en is er geen tijd voor gladde praatjes. Ben je niet echt of ‘menselijk genoeg’, dan swipen je volgers snel door. Dat geldt ook als je Stories maakt, want ze zijn:

  • Snel: je hebt je smartphone toch al verticaal vast, zet de Story-camera aan, plaatst er passende filters, visuals en emoji’s overheen en het ziet er al snel leuk informatief en ‘in-het-moment’ uit.  
  • Kort: berichten blijven maar 24 uur staan en zijn dus vooral geschikt voor achter-de-schermen-content die over een week niet meer interessant is, maar nu juist wel. Denk aan de opbouw van je evenement, een tip die je wilt delen van een nieuwe ontwikkeling in je vakgebied die je net binnen krijgt, of als je iets  bijzonders mee maakt. Korte momenten die je in real-life ook zou vertellen aan vrienden, maar over een maand weer vergeten bent.
  • Simpel: je hebt geen ingewikkelde montage nodig, het is chronologische lineaire storytelling: ieder moment van de dag kun je er iets achter aan toevoegen. De opnames hou je simpel. Zonder externe microfoon bijvoorbeeld, waardoor het geluid vaak wat minder is. Kan gebeuren. Visuals erbij en het verhaal vertelt zichzelf.

Reels en TikTok zijn Short video-apps waarbinnen je filmt én monteert. Volg de reels op ons Insta-kanaal, waarin we uitleggen hoe het werkt.

Klik verder als je meer wil lezen over videotrends of wilt begrijpen waarom zakelijk vloggen zo populair is. Of vraag meer informatie aan over een incompany Short Video training aan hieronder.

Interesse in training Short video? Neem contact op!