Nieuws & Tips

Zakelijke Vlogs met filmtips

Wat heb je nodig om een video of vlog te maken. Bekijk hieronder onze eigen zakelijke vlogs met handige tips, zodat jij beter over komt in beeld.

Zakelijk Vlog 1: smartphone-camera & kleding

Als je zelf wilt gaan vloggen, welke camera gebruik je dan en welke kleding trek je aan? Marije en Harmke geven tips en leggen uit waar je op kunt letten.

Zakelijk Vlog 2: Storytelling in video

Hoe vertel je een verhaal in video? Daarover vertellen we in dit vlog. Hoe begin je een verhaal, wat vertel je in je filmpje zonder een reclamespot te worden. En hoe film je dat dan? Daarover gaat storytelling in video.

Zakelijk Vlog 3: statief en lichaamshouding

Dit keer over houding, van jezelf en de camera. Hoe maak je stabiele shots, welke statieven heb je daar voor nodig en hoe breng je jezelf in beeld? Als je zakelijk wil vloggen is het goed daar even over na te denken. Welke statieven zie je in beeld?

Zakelijk Vlog 4: stem en geluid

Welke microfoon gebruik je en hoe straal je autoriteit uit met je stem? We geven je tips in ons vierde vlog.

Zakelijk Vlog 5: zoomen en bewegen

Filmen met smartphone vraagt om dichtbij. Zoomen met je camera is niet handig. Harmke geeft een belangrijke tip: loop op je onderwerp af, zoomen met je voeten dus. En als je presenteert, waar laat je dan je handen. Marije legt uit hoe je voorkomt dat ze niet uit beeld vliegen.

Zakelijk Vlog 6: hoe worden we snel en simpel

Dat betekent eenvoudiger vormgeving, scenario en weg met het greenscreen. We beginnen met twee locatietips: van powerbank tot poederdoos.

Zakelijk Vlog 7: actie in je video

Hoe voorkom je saaie shots en krijg je meer actie in je video? Heel simpel: door de camera stil te houden en de actie IN het shot te laten plaats vinden, dus niet bewegen MET het shot. Hoe je dat doet leggen we in dit vlog uit.

Smartphone-video door corona relevanter dan ooit. Ons laatste nieuws:

Maart: vloggen in verkiezingstijd

Supertrots zijn we op de extra publiciteit die onze cursisten en kandidaat-kamerleden hebben gekregen. Marleen van der Meulen en Edith van den Ham kwamen naar ons toe met het verzoek hen te helpen betere vlogs te maken voor de Tweede Kamer verkiezingen. Kijk het resultaat in De Stentor en Jinek ook terug in deze playlist. Zelf leren vloggen voor een verkiezingscampagne is dus absoluut een aanrader!

Februari: videobellen moet beter

Na een jaar videobellen zien we nog steeds donkere gezichten, onderkinnen en plafonds in beeld. Zelfs op televisie worden politici en virologen niet begeleid door redacties en woordvoerders als ze vanuit huis inbellen naar de studio. Dat is niet nodig en met een paar tips simpel te verbeteren. In dit artikel op Marketingfacts leggen we het uit.

smartphone videotrends

Januari: smartphone videotrends 2021

Voor wie het gemist had, de videorevolutie is in 2020 ontploft en de beeldcultuur wordt ook in 2021 sterker en sterker. Welke ontwikkelingen op video gebied kunnen we verwachten? Lees hier onze videotrends voor 2021? En het trendblog van een jaar geleden waarin we voorspelden dat vloggen tijdens crisis heel groot zou gaan worden… Pre-corona, echt waar 😉

December: online training succesformule

Nu we bijna een jaar online trainen mogen we wel zeggen dat we dé succesformule hebben gevonden. De combinatie van live online trainen in een kleine groep met veel offscreen praktijkmomenten, levert nu dezelfde kwaliteit video’s als op locatie. We bieden startsessies van twee uur of een korte dag van 10 – 16 uur met veel pauzes en oefeningen. Check de video voor de mening van de deelnemers en de trainingsdata van de komende weken!

app top 10

November: onze app-top-10 als gratis download

Proud to present na veel speuren en experimenteren: onze lijst met de nieuwste, beste en tofste beeld-apps!

Als je inschrijft voor onze nieuwsbrief (rechts onderin deze site groene blok aanklikken), krijg je ‘m toegestuurd!

Marije & Harmke

Oktober-blog: videotrends coronatijd

De coronacrisis heeft onze communicatie in een paar maanden tijd enorm veranderd.

Wat zijn de trends en ontwikkelingen voor het najaar van 2020?

Over welke onderwerpen wil het publiek nu verhalen lezen of hoe kun je juist nu video inzetten?

Lees over videotrends in coronatijd in ons blog

September: Erasmus MC wil eigen video maken

Hoe kun je patienten beter uitleg geven of hoe kun je onderzoeksresultaten laten zien? De hoogleraar, uroloog en onderzoekers van de afdeling urologie van het Erasmus MC willen snel korte video’s online kunnen zetten. Een grote cameraploeg kun je maar af en toe inhuren, nu kunnen ze sneller eigen video’s online zetten.

Juli: gemeente Den Haag en laaggeletterden

Na lang uitstel door corona is het net voor de zomer gelukt alsnog de training Zakelijk Vloggen te geven voor de gemeente Den Haag . De afdeling participatie gaat video inzetten om laag geletterden te bereiken, want met tekst lukt onvoldoende. In deze video vertellen ze erover.

Zoomsessie vloggen

We mogen weer!

We gaan weer trainen op onze prachtige locaties in Amsterdam, Deventer en Den haag. Smartphone video is booming en relevanter dan ooit. Zelf video maken is in deze coronatijd een mooie manier om met elkaar in contact te blijven. De afgelopen weken hebben we al heel wat mensen geholpen te starten met video.

Webshop vlogstartpakket

We zijn versneld online gegaan met de vlogstartpakketten die we normaal mee nemen tijdens de training die je nu dus online kan bestellen. Als je wilt gaan vloggen of video maken zijn drie dingen meteen belangrijk:

 • stabiel beeld
 • goed geluid
 • goed licht = de zon = gratis 😉

Meer informatie en bestellen kan nu in onze nieuwe webshop.

“Wij willen juist nu leren vloggen”

“Vloggen biedt onze leerlingen de kans zich op een vernieuwende manier te presenteren,” vertelt ROC Aventus directeur Martine van Tilburg. Zij geeft leiding aan de opleiding Entree & Educatie. Haar leerlingen zijn heel gemotiveerd, maar kunnen zich schriftelijk minder goed uitdrukken. Van Tilburg verwacht dat werkgevers in een video een veel positievere indruk krijgen van de leerlingen.

Als grote camera’s niet welkom zijn…

… blijkt de smartphone je beste communicatiemiddel. Parel vinden wij het televisie-programma Frontberichten dat direct de kracht van mobiele burgerjournalistiek laat zien: echt, authentiek en dichtbij. Video brengt mensen bij elkaar en gaat zo het ‘eenzaamheidsvirus’ tegen.

Tutorial monteren met edit-app

Hoe kun je monteren met je smartphone? In deze tutorial geven we uitleg over de editingapp Kinemaster, geschikt voor zowel Android als iOS en nu voor iedereen beschikbaar. In de training donderdag geven we er extra uitleg over.

10 tips online vergaderen

 • 1 – Maak afspraken over spreekvolgorde, hou het kort
 • 2 – Hou achtergrond saai, zodat het niet afleidt.
 • 3 – Het geluid moet goed zijn, zorg voor rust.
 • 4 – Kijk in de camera van je computer of telefoon.
 • 5 – Ogen op 1/3, vermijd plafond of onderlichaam.
 • 6 – Licht op je, dus niet met je rug naar het raam.
 • 7 – Gepaste kleding. Geen badjas, een pak met das is dan weer overdreven.
 • 8 – Zorg voor goed internet. Slechte WiFi? Gebruik 4G.
 • 9 – Hou je aandacht erbij, het valt echt op -en leidt dus af- als je gaat zitten appen.
 • 10 – Zodra je de uitnodiging voor een video-vergadering accepteert, ben je in beeld.
  -> Ook als de vergadering nog niet is begonnen. Dit kan hilarische situaties opleveren …

Virusvrij vloggen over Corona

Tijdens een crisis is vloggen met smartphone altijd hartstikke handig. Maar in deze corona-crisis is virusvrij informatie delen cruciaal. Dat vloggen tijdens crises al langer de trend is, hebben we in dit blog voor Frankwatching beschreven. Klik hier of op de foto om het te lezen.

Tips uit workshop ministerie van LNV

‘Maak je eigen video’ is de titel van de laatste workshop die we vlak voor de corona-crisis hebben gegeven. Voor de landelijke dag Voedsel en Vrouwendag van het ministerie van Landbouw mocht Harmke twee workshops geven. Bijzonder, zeker met de kennis van nu!

Vloggen in Nieuwspoort

In de training Zakelijk Vloggen op 14 februari hebben we onze cursisten geleerd hoe je video kunt in zetten in je bedrijf, hoe je beter leert presenteren op camera en hoe je meer diepte krijgt in je shot. In deze video vertellen zij wat ze van de training vonden en natuurlijk weer een paar tips.

Zakelijk Vloggen CWZ Nijmegen

Wij wensen dit enthousiaste ziekenhuis-communicatieteam heel veel succes in deze drukke tijd. We hebben hen getraind in december, omdat ze steeds meer kennis moeten delen in video. Niet iedereen heeft de tijd om dat zelf te monteren. Steeds meer organisaties willen zelf filmen en besteden de editing nu uit aan ons.

Harmke traint in Bangladesh

In het grootste vluchtelingenkamp ter wereld heeft Harmke vluchtelingenvrouwen geleerd hoe ze kunnen filmen met hun smartphone. Een bijzondere opdracht om deze krachtige vrouwen een stem te geven. Klik hier voor alle publiciteit bij thuiskomst, haar video’s en foto’s.

Presentatie- en mediatraining

Augustus, september en oktober waren drukke maanden. Marije mocht haar expertise bij verschillende grote organisaties inzetten. Nieuwsgierig waar Marije is geweest? Lees het volledige bericht hier.

Over dit enorme avontuur en het belang van goede informatievoorziening lees je hier meer. Voor de video’s check onze playlist op YouTube.

Wij geven wekelijks diverse trainingen door het hele land. Volg onze actuele Stories op Instagram en Facebook. Volg ons op Linkedin voor tips. Hieronder een impressie van diverse trainingen.