Videotrends in coronatijd

De coronacrisis heeft onze communicatie in een paar maanden tijd enorm veranderd. Wat zijn de trends en ontwikkelingen voor het najaar van 2020, over welke onderwerpen wil het publiek nu verhalen lezen of hoe kun je juist nu video inzetten? Hieronder videotrends in coronatijd, tips en voorbeeld-video’s gemaakt in coronatijd.

Het belang van video groeit al jaren, maar corona heeft de videorevolutie in 2020 enorm versneld. Opeens moest iedereen online communiceren:

  • videoconferencing werd normaal
  • bestuurders gingen massaal vlogvideo’s maken als business update
  • bedrijven die niet naar hun klanten konden, maakten video om in beeld te blijven.

Maar het ging nog een slag verder: alleen met eigen smartphone-beelden konden artsen en verplegers laten zien wat er echt aan de hand was. Zelf gemaakte video laat de niet geregisseerde werkelijkheid zien. En dat sluit aan bij de behoefte aan authenticiteit.

Coronatrends in storytelling

Het publiek heeft nu behoefte aan andere onderwerpen en verhalen

  1. Kies je onderwerpen vlak bij huis. Je publiek wil niet meer exotisch en ver weg, maar dichtbij en knus. Laat maar zien waar en hoe je werkt in deze tijd. Dat spreekt mensen aan omdat ze het zelf ook mee maken.
  2. Jij bent deskundig, deel je kennis! Natuurlijk is lachen, beleven en mee maken nog steeds leuk op TikTok of Instagram, maar volwassenen zitten nu niet zo te wachten op flauwekul. Ze willen nuttige tips en informatie.
  3. Authenticiteit is een trend die al langer aan de gang is, maar door corona wordt versterkt. Het belangrijkste is dat je video maakt, al is het amateuristisch. In deze tijd snapt iedereen dat je even moet wennen.
  4. Do It Yourself! Van taarten bakken tot kleding en video, zelf maken neemt een grote vlucht de komende jaren. Trendwatcher Lidewij Edelkoort schrijft er op dit moment zelfs een boek over: The age of the amateur. 
  5. Video blijkt onmisbaar als verbinder. Als alles op slot gaat en je elkaar niet mag ontmoeten, blijkt video plotseling het beste alternatief om contact te houden. Video gaat vereenzaming tegen en bedrijven kunnen in beeld blijven. 

Tips voor online vergaderen

Hoe kun je professioneel over op het scherm overkomen vanuit je privé-situatie? In deze video laten we het zien.

Met video in beeld blijven

In coronatijd hebben wij beveiligingsbedrijf Hoffman geholpen met het opzetten van bedrijfsvlogs. Gedragswetenschapper Elke Weijkamp informeert klanten over actuele onderwerpen.

Met video laaggeletterden bereiken

Normaal is het al lastig voor de gemeente Den Haag om laaggeletterden te bereiken, maar in coronatijd was het nog moeilijker. Daarom de keuze voor minder papier en meer video.

Vloggen is veilig in coronatijd

Met video kun je virusvrij communiceren. ROC Aventus wil zo contact houden en leerlingen leren hoe ze zelf ook bij bedrijven in beeld kunnen komen.

Wil jij dit ook leren?

Kom dan naar een training van ons, kan uiteraard ook online.

Vragen? Neem contact met ons op