Zakelijk Vloggen tips


In een zakelijk vlog gaat het over je werk. Je deelt vooral je expertise op jouw vakgebied. Maar hoe kun je beginnen met vloggen? Waar ga je het over hebben, hoe presenteer je op camera en zorg je voor goed beeld en geluid. Kortom: hoe maak je een vlog? Dit is ons Vlog-Stappenplan inclusief vlog-checklist op locatie. 

Stap 1 – Wat is je verhaal? Heb je vlog ideeën?  

Mensen starten vaak veel te ambitieus en willen alles in een video vertellen. Als je start met video maken naast je gewone werk, is dat niet haalbaar. Bovendien wordt het snel saai en klikken mensen weg als je niet pakkend begint, of lang van stof bent. Om het leuk en werkbaar te houden is het handig om je verhaal op te delen in stukken. Je maakt meerdere korte opnames.  

Om dit voor elkaar te krijgen, moet je eerst bepalen waar je vlog over moet gaan. Het klinkt saai, maar even nadenken en voorbereiden levert echt tijdwinst op. Wat wordt je verhaal? Wil je:

 •  kennis en tips delen
 •  actuele ontwikkelingen laten zien 
 • verslag doen van bijeenkomsten

 Wij werken altijd met de journalistieke nieuwscriteria die je helpen echte en interessante verhalen in je organisatie te vinden. Ook maak je het jezelf makkelijker door te werken met vaste rubrieken en formats op je social kanalen. Dan hoef je niet iedere week iets nieuws te bedenken.

Verhaalstructuren en scenario geven houvast 

Weet je waarover je het gaat hebben en giet dat verhaal in een vaste structuur. Als je dat opschrijft heb je een scenario. Eventueel kun je dan nog de shots beschrijven die je nodig hebt (draaiboek), zodat je precies weet wat je nodig hebt voor je video. In onze training Zakelijk Vloggen lopen we dit stappenplan met je door en helpen je jouw unieke verhaal te vinden en structureren.  

2 – Wat heb je nodig om te vloggen?

Als je weet welk verhaal je wil vertellen, heb je daarna drie dingen nodig om te kunnen vloggen met je mobiel:  goed geluid, goed beeld en goed licht. Het aanbod is groot, de prijs en gebruiksvriendelijkheid varieert. Om een goede keuze te maken leggen we hieronder uit wat je echt nodig hebt. Ook hebben we een selectie gemaakt met onze favoriete vlog gadgets en waar je die kan kopen.  

Welke microfoon moet ik kopen als ik wil gaan vloggen?

Wind, verkeer of geroezemoes. Je smartphone-microfoon vindt het lastig onderscheid te maken. Als je niet heel dichtbij staat of in een stille ruimte, ben je nauwelijks te verstaan. Het eerste wat je dus wilt verbeteren is het geluid. Tip: koop een externe microfoon voor je smartphone. Een dasspeld is in ieder geval onmisbaar. 

Verder maakt maakt het nogal wat uit of je veel buiten of binnen filmt en of je gaat vloggen of interviewen. In onze webshop een selectie van de beste dasspeld, richtmicrofoon,  interviewsets, handmicrofoons en draadloze microfoons die je kan aansluiten op je smartphone.  (link naar onze webshop)  

Wil je dat allemaal nog even uitstellen, zorg dan in ieder geval dat er geen overheersend omgevingsgeluid is. Of nog beter: gebruik je headset, want hier zit ook een microfoon in. Ziet er een beetje gek uit, maar nog altijd beter dan de smartphone-microfoon. 

Welk statief heb ik nodig om te starten met vloggen?

Een statief heb je ook nodig als je gaat vloggen. Je video krijgt meteen een professionele boost als je beeld stabiel is. Om te vloggen kun je een uitschuifbaar statief kopen dat je ‘vastzet’ op je borstbeen. Om te interviewen kun je dit statief op een tafel zetten, zodat je op ooghoogte kan filmen. 

Zo’n basis statief met eenvoudige dasspeldmicrofoon is als vlog-startpakket te koop in onze webshop. Daar vind je ook een selectie met hogere statieven zodat je op ooghoogte kan interviewen en monopods die je makkelijk inzet op locatie. 

En hoe zit dat dan met gimbals en beeldstabilisatie? 

Op Android-telefoons kun je de beeldstabilisatie aanzetten in de instellingen van je camera. Bij de iPhone staat dit standaard aan. Uiteraard krijgen we ook vaak vragen over gimbals die je beeld stabiliseren terwijl je (lopend) filmt. Het levert prachtige resultaten op, maar het vereist wel enige oefening om ze te kunnen inzetten. Bovendien is er geen ruimte voor je externe microfoon. Dat nadeel vinden wij groter dan het voordeel dat je haalt met de gewone statieven.

3 – Vlog-checklist presenteren op camera

Waar moet je aan denken als je gaat presenteren op camera? Ook hier geldt: eerst voorbereiden, daarna opnemen. Vooral het licht is belangrijk. De zon die op je schijnt geeft het mooiste licht. Ga dus nooit voor een raam staan. Dit is onze vlogchecklist op locatie: 

 1. laat licht op je schijnen 
 2. zet je je ogen op 1/3
 3. lock de camera op je ogen
 4. zet de camera aan
 5. ga rustig staan
 6. kijk in de camera
 1. glimlach
 2. start met praten
 1. neem je vlog op in drie takes
 2. sluit af en daarna pas uitzetten

Tot slot, film vooral ook andere shots om je montage dynamischer te maken. Dan kun je iemand horen praten en tegelijk iets anders zien. Op de pagina Filmen met Smartphone leggen we uit uit je dat doet. En in de cursus Zakelijk Vloggen leggen we je uit hoe je dat filmt en monteert.

Vragen? Neem contact met ons op

NederlandsEnglishFrançaisDeutschEspañol