Tips Zakelijk Vloggen

Tips Zakelijk Vloggen nodig? Dit is ons Vlog-Stappenplan inclusief checklist op locatie. Wat heb je nodig om te starten met vloggen? Hoe begin je en waar heb je het over? Wat is het verschil met een gewone vlog, hoe kijk je in de camera en zorg je voor goed beeld en geluid?


Stappenplan vlog maken + vlog-checklist

Al onze tips Zakelijk Vloggen lees je hieronder. Van verhaal, gadgets tot de checklist die je kan aflopen als je gaat vloggen op locatie.

Stap 1 – Wat is je verhaal? Heb je vlog ideeën?  

Mensen starten vaak veel te ambitieus en willen alles in een video vertellen. Als je start met video maken naast je gewone werk, is dat niet haalbaar. Bovendien wordt het snel saai en klikken mensen weg als je niet pakkend begint, of lang van stof bent. Om het leuk en werkbaar te houden is het handig om je verhaal op te delen in stukken. Je maakt meerdere korte opnames.  Om dit voor elkaar te krijgen, moet je eerst bepalen waar je vlog over moet gaan.

Het klinkt saai, maar even nadenken en voorbereiden levert echt tijdwinst op. Wat wordt je verhaal? Wil je:

 •  kennis en tips delen
 •  actuele ontwikkelingen laten zien 
 • verslag doen van bijeenkomsten

 Wij werken altijd met de journalistieke nieuwscriteria die je helpen echte en interessante verhalen in je organisatie te vinden. Ook maak je het jezelf makkelijker door te werken met vaste rubrieken en formats op je social kanalen. Dan hoef je niet iedere week iets nieuws te bedenken.

2 – Wat heb je nodig om te vloggen?

Als je weet welk verhaal je wil vertellen, heb je daarna drie dingen nodig om te kunnen vloggen met je mobiel:  goed geluid, goed beeld en goed licht. Het aanbod is groot, de prijs en gebruiksvriendelijkheid varieert. Om een goede keuze te maken leggen we hieronder uit wat je echt nodig hebt. Ook hebben we een selectie gemaakt met onze favoriete vlog gadgets en waar je die kan kopen.  

Hoe verbeter ik mijn licht als ik ga vloggen?

Vooral het licht is belangrijk. De zon die op je schijnt geeft het mooiste licht. Ga dus nooit met je rug naar het raam staan als je gaat vloggen. De zon geeft het mooiste licht. Dus ga buiten staan of met je gezicht naar een raam zitten. Een extra lampje heb je alleen nodig als de ruimte donker is.

Welke microfoon moet ik kopen als ik wil gaan vloggen?

Wind, verkeer of geroezemoes. Je smartphone-microfoon vindt het lastig onderscheid te maken. Als je niet heel dichtbij staat of in een stille ruimte, ben je nauwelijks te verstaan of je hoort heel veel ruis. Het eerste wat je dus wilt verbeteren is het geluid. Tip: koop een externe microfoon voor je smartphone. Een dasspeld is in ieder geval onmisbaar. We testen diverse microfoons in deze playlist op ons YouTube-kanaal.

Vlogmicrofoons

Verder maakt maakt het nogal wat uit of je veel buiten of binnen filmt en of je gaat vloggen of interviewen. In onze webshop een selectie van de beste dasspeld, richtmicrofoon,  interviewsets, handmicrofoons en draadloze microfoons die je kan aansluiten op je smartphone. Wil je dat allemaal nog even uitstellen, zorg dan in ieder geval dat er geen overheersend omgevingsgeluid is.

Of nog beter: gebruik je headset, want hier zit ook een microfoon in. Ziet er een beetje gek uit, maar nog altijd beter dan de smartphone-microfoon. 

Welk statief heb ik nodig om te starten met vloggen?

Een statief heb je ook nodig als je gaat vloggen. Je video krijgt meteen een professionele boost als je beeld stabiel is. Om te vloggen kun je een uitschuifbaar start-statief kopen dat je ‘vastzet’ op je borstbeen. Om te interviewen kun je dit statief op een tafel zetten, zodat je op ooghoogte kan filmen. 

Vlogstatief

Dit is zo’n basisstatief met eenvoudige dasspeldmicrofoon en is als vlog-startpakket te koop in onze webshop. Daar vind je ook een selectie met de hogere statieven zoals in de video, zodat je op ooghoogte kan interviewen. Ook zie je daar een video van een monopod op ooghoogte die je makkelijk uitklapt op op locatie. 

En hoe zit dat dan met gimbals en beeldstabilisatie? 

Op Android-telefoons kun je de beeldstabilisatie aanzetten in de instellingen van je camera. Bij de iPhone staat dit standaard aan. Uiteraard krijgen we ook vaak vragen over gimbals die je beeld stabiliseren terwijl je (lopend) filmt. Het levert prachtige resultaten op, maar het vereist wel enige oefening om ze te kunnen inzetten. Bovendien is er geen ruimte voor je externe microfoon. Dat nadeel vinden wij groter dan het voordeel dat je haalt met de gewone statieven.

3 – Vlog-checklist presenteren op camera

Deze Zakelijk Vloggen tips kun je zien als een stap voor stap vlog-checklist. Waar moet je aan denken als je gaat presenteren op camera? Vooral het aanzetten en rust nemen wordt vaak vergeten.

Dit is onze vlogchecklist op locatie: 

 1. laat licht op je schijnen 
 2. zet je je ogen op 1/3
 3. lock de camera op je ogen
 4. zet de camera aan
 5. ga rustig staan
 6. kijk in de camera
 7. glimlach
 8. start met praten
 9. neem je vlog op in drie takes
 10. sluit af en daarna pas uitzetten

Te moeilijk? Onthou L.O.L. maken: Licht – Ogen – Locken. In deze video’s leggen we dat uit:

Toch liever persoonlijk begeleiding bij het maken van een vlog?

We kunnen ons voorstellen dat dit allemaal toch nog wat ingewikkeld klinkt. Al deze Tips Zakelijk Vloggen lopen we natuurlijk ook langs in onze trainingen waar we je makkelijker kunnen helpen. Bij Zakelijk in Beeld kiezen we bewust voor kleine groepen en in de cursus Zakelijk Vloggen werken we zelfs met twee trainers: een video- en een presentatiespecialist. We gaan al het bovenstaande in een dag met je oefenen, filmen en monteren. Je gaat dan met je eerste vlog naar huis.

Wil je meer leren over het maken van shots en het maken van een dynamische montage dan ben je welkom in onze cursus Professioneel filmen met je smartphone.

Ook kun je inschrijven voor onze open trainingen, speciaal voor zzp’ers en organisaties met kleine communicatie-afdelingen.

Vragen? Neem contact met ons op